Bryggen - Bruges Strings - Beethoven 2020

HERDENKING BEETHOVENS 250E GEBOORTEDATUM DOOR BRYGGEN - BRUGES STRINGS(VROEGERE KAMERORKEST BRUGGE/COLLEGIUM INSTRUMENTALE BRUGENSE)

Ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van Beethoven brengt BRYGGEN-Bruges Strings een programma met enkele van zijn meest geliefde meesterwerken.

Het 4e pianoconcerto van Beethoven ging in première in 1808 waarna de Allgemeine Musikalische Zeitung het concerto beschreef als: 'het meest bewonderenswaardige, artistieke en complexe concerto dat Beethoven ooit schreef'. Het werk werd echter door het publiek niet goed ontvangen en dreigde in de vergetelheid te verdwijnen tot Mendelssohn het in 1836 herontdekte en het opnieuw onder de aandacht bracht. Het groeide dan ook uit tot een van de meest geliefde pianoconcerti.
Op het programma van datzelfde concert in 1808 stond ook Beethovens 6e symfonie. Hij noteerde bovenaan de partituur: 'Erinnerungen an das Landleben' en gaf de vijf delen van de symfonie beschrijvende titels. Deze roepen idyllische scènes op, van kwetterende vogels tot opzwepende boerenfeestjes en een heftige wolkbreuk. Volgens Beethoven: 'meer om de uitdrukking van gevoelens bij de natuur te geven dan om een schildering'. Net zoals in het 4e pianoconcerto neemt hij de luisteraars mee naar een gevoelswereld van geluk, vredigheid en dankbaarheid.
Twee jaar later componeerde Beethoven zijn strijkkwartet nr. 11 op. 95. De sfeer wordt opnieuw donker en dramatisch.

In 2018 besloot violiste Jolente De Maeyer het Kamerorkest Brugge over te nemen en nieuw leven in te blazen.
Dit gerespecteerde orkest, in 1970 opgericht door Patrick Peire onder de naam Collegium Instrumentale Brugense, werd in 2009 door Ning Kam omgedoopt tot het Kamerorkest Brugge. In het seizoen 2019-20 begint het orkest aan een nieuw hoofdstuk onder leiding van Jolente De Maeyer. Onder de naam BRYGGEN gaat het strijkorkest op zoek naar muziek uit de Hanzesteden van weleer: van Brugge tot Bryggen (Bergen, Noorwegen), muziek uit Noord-Europese landen, gelegen rond de Oostzee.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 24,00
Basistarief: 24,00 €; 60+, EDC: 23,00 €; -26: 21,00 €; Sociaal Pasje: 6,00 €

Waar

Cultuurcentrum de Brouckere

Inschrijven

Organisatie

Cultuurcentrum de Brouckere

Categorie