Update 16 maart, maatregelen corona

In de strijd tegen het Covid-19 virus (corona), leggen de Vlaamse en Federale overheid enkele maatregelen op. Bekijk hier de update van 16 maart.

Kom niet naar het stadskantoor als het niet noodzakelijk is!

We willen geen onnodige verplaatsingen voor onze burgers en contacten tussen de inwoner en onze medewerkers beperken tot het strikt noodzakelijke.

Geen verkoop stickers huisvuilzakken

Er worden vanaf vandaag geen stickers voor huisvuilzakken meer verkocht in het stadskantoor en het recyclagepark. Er zijn voldoende nieuwe zakken in voorraad verkrijgbaar via de winkelpunten. We vragen uitdrukkelijk om voorlopig nieuwe zakken aan te schaffen. Eenmaal de crisis voorbij is zullen uiteraard terug stickers verkrijgbaar zijn.

Op afspraak voor dringende zaken

Het Lokaal Bestuur Torhout doet haar uiterste best om continuïteit te verzekeren. Tegelijk willen we onnodige verplaatsingen naar het stadskantoor vermijden. We werken momenteel aan een regeling om zo snel mogelijk over te schakelen naar werken op afspraak voor dringende zaken. Niet dringende zaken zullen nog exclusief telefonisch (050 22 11 22 ) en/of via e-mail (info@torhout.be) behandeld worden. Een overzicht van de zaken waarvoor je nog in het stadskantoor terecht kan, volgt zo snel mogelijk. Volg www.torhout.be en de facebookpagina van de stad voor de laatste stand van zaken.

Veel documenten en attesten kunnen ook online aangevraagd worden. We verwijzen graag naar het digitaal loket www.torhout.be/eloket.

Alle zitdagen van de burgemeester en schepenen zijn afgelast

Om een minimaal fysisch contact te hebben zijn ook alle zitdagen van onze schepenen en burgemeester afgeschaft. Zit je met een hoogdringende vraag, doe dan een melding via ons algemeen nummer 050 22 11 22 of ons online platform www.torhout.be/meldingen

De schepenen en de burgemeester zijn ook bereikbaar per mail. Ook hier vragen we om in deze periode van crisis de vragen te beperken tot het hoogstnoodzakelijke .

Ook de zitdagen van externe partners zijn tijdelijk geschrapt, voor de laatste stand van zaken, zie www.torhout.be/partners-sociaal-huis

Boekingen lokalen, terreinen en materialen

Er worden geen kosten aangerekend voor het verschuiven of annuleren van geboekte lokalen en uitleenmateriaal binnen de periode van 13 maart tot 19 april 2020.

Terugbetaling tickets Cc

De activiteiten van Cc de Brouckere werden geannuleerd t.e.m. 19 april, wie reeds tickets aankocht, kan dit kosteloos omboeken naar een waardebon of kiezen voor terugbetaling. Vul het webformulier in.

Tot op heden gaan de voorstellingen na 19.04 door. We kunnen echter niet inschatten wat de overheid zal beslissen en/of hoe deze crisis verder gaat.

Terugbetaling paaskampen

Alle kampen in de paasvakantie worden geannuleerd en terugbetaald.

Sluiting buitenspeelpleinen

Kinderboerderij d'Oude Smelterij was reeds gesloten, nu worden ook de buitenspeelpleinen gesloten of afgezet. Gelieve deze maatregel te respecteren.

Videochat in het woonzorgcentrum

De maatregelen om de bewoners van ons woonzorgcentrum te beschermen tegen corona hebben een grote impact op het contact met hun familieleden. De eerste Facebook Messengergesprekken tussen bewoners van het woonzorgcentrum en hun familie worden opgestart. We proberen op die manier een stuk tegemoet te komen aan de nood om te praten met de familie.

Vrijwilligers aanmelden via vrijwilligers@torhout.be

Vrijwilligers zijn steeds welkom om de dienstverlening binnen het Lokaal Bestuur mee te garanderen en om de kwetsbaren in onze maatschappij mee te ondersteunen. Wil je je steentje bijdragen, mail naar vrijwilligers@torhout.be.

Algemene info over corona

Vermits het om een federale fase gaat, ligt de lead van de communicatie voor de burger bij de nationale overheid. Op nationaal niveau zijn volgende telefoonnummers beschikbaar voor burgers met vragen

  • Voor vragen over gezondheid en openbare orde : 0800/14.689
  • Voor vragen over economie : 0800/120.33

De referentiewebsite voor informatie over corona blijft www.info-coronavirus.be.

Op de website van de provincie West-Vlaanderen www.west-vlaanderen.be/crisiswvl vind je antwoorden op specifieke vragen van West-Vlaamse burgers.

Voor vragen over de Torhoutse dienstverlening, bel 050 22 11 22 of mail info@torhout.be

Naast dicht contact vermijden, blijft het uiteraard belangrijk om de basishygiënemaatregelen nauwgezet in acht te nemen. Deze blijven onder andere:

  • Je handen wassen met zeep
  • Papieren zakdoeken gebruiken en meteen weggooien
  • Hoesten en niezen in je elleboog

Raadpleeg je huisarts telefonisch bij de minste twijfel. Enkel zo kan iedereen zijn steentje bijdragen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Momenteel worden de richtlijnen steeds aangescherpt. De meest recente informatie over de federale richtlijnen zijn te vinden op: www.info-coronavirus.be Wanneer er voor Torhout specifieke of extra maatregelen beslist worden door het college dan delen we dit op onze website en via onze facebookpagina.

Gepubliceerd op maandag 16 maart 2020 17.28 u.