Ginter

Wij gaan door, ook bovenlokaal

Op 1 januari 2020 is Ginter, de intergemeentelijke culturele samenwerking, bevallen van een nieuwe partner: Jabbeke. We verwelkomen de Permekegemeente met open armen voor 6 jaar overleg en samenwerking rond programmering, bibliotheken, erfgoed, toerisme, archief, jeugdcultuur, … Dat gebeurt binnen het decreet ‘bovenlokale cultuurwerking’. Daarin neemt Ginter in de nieuwe samenwerkingsperiode 2020-2025 een ‘regierol’ op tussen de culturele actoren van de regio.

In het bijbehorende beleidsplan zijn een aantal duidelijke speerpunten geformuleerd. Eén ervan is het project rond jonge makers. OAZE is de verzamelnaam voor een reeks acties om vers artistiek talent uit de acht partnergemeenten te ondersteunen in hun ontwikkeling. ‘OAZE’ verwijst zowel naar een vruchtbare plaats in de woestijn als naar het West-Vlaams voor ‘haas’ (cf. het logo van Ginter). Je vindt er alles over op www.ginter.be.

Daarnaast werkt Ginter ook aan het ‘collectief geheugen’ van de regio. O.m. zal historisch beeldmateriaal dat tot nu toe verborgen bleef op een uniforme manier online toegankelijk gemaakt worden voor alle geĂ¯nteresseerden. Ook aan erfgoed in het algemeen wordt heel wat aandacht besteed met gerichte acties en communicatie.

De bibliotheken hebben hun samenwerking versterkt met één lidmaatschap voor de regio (met één en dezelfde pas ben je voortaan overal lid, voor hetzelfde geld!). Zo gaat een ware schatkist aan informatie, boeken, multimedia en games voor je open!

De tweede graad van de lagere scholen wordt getrakteerd op een gratis workshop bij de nieuwe voorstelling ‘Over de berg’ van de Torhoutse theatermaker Simon D’Huyvetter. En voor de liefhebbers van klassieke muziek komt er een nieuw seizoen van Uniek Klassiek, met o.m. de volgende concerten:

Zondag 25 oktober: Laurentiusconcert: vocaal ensemble ‘Incensum’ - Pro Defunctis, Kerk Bekegem

Zaterdag 14 november: Jubileumconcert pianist/componist Piet Swerts, Vrijetijdscentrum Jabbeke

Zaterdag 19 december: Nathalie Denyft en het Vlaams Muziek Theater, De Beuk Kortemark

Zondag 20 december: Blagovestkoor uit Letland, Kerk Priorij van Bethanië Zedelgem

Zondag 18 april 2021: Zemlinsky Quartet (Tsjechië), Huis Proot Koekelare

Deze en veel meer bovenlokale acties mag je in deze nieuwe samenwerkingsperiode verwachten onder de regie van Ginter.

Ginter is de intergemeentelijke culturele samenwerking van Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Koekelare, Kortemark, Oudenburg, Torhout en Zedelgem.

TIP: meld je op www.ginter.be aan voor de gratis Gintergazet (driemaal per jaar) en/of de maandelijkse elektronische nieuwsbrief.